E-Ticaret Modelleri Nelerdir; Son yılların en popüler iş kolları arasında yer alan e-ticaret, dışarıdan bakıldığında son derece pratik görünebilir. İnternet üzerinden satışa sunulan ürünlerin çok sayıda potansiyel müşteriye ulaşması, e-ticaretin kendiliğinden yürüyen bir sistem olduğu izlenimini uyandırır. Oysa bu görüş gerçeği yansıtmaz. E-ticaretle ilgilenirken müşteri potansiyelinizi, şirketinizin işlem hacmini, satın alma sürecinizi ve reklam stratejilerinizi detaylı bir şekilde ortaya koymalısınız. Bu planlamaları doğru yapabilmeniz için ise şirketinizin kime hitap ettiğini tespit etmeniz ve size uygun bir e-ticaret modeli belirlemeniz gerekir. E-ticaret modelleri, en sık duyulanlar olarak B2B, B2C ve C2C şeklinde üç gruba ayrılmaktadır. 

Bunların haricinde e-ticaret modelleri; B2E, B2G, G2B, G2G, G2C, C2G olarak farklı kategorilere ayrılır.

B2B, B2C ve C2C ticaret modelleri, tüm işletmelerin mutlaka öğrenmesi gereken kavramlar arasında yer alır. Şirketlerin stratejilerini, politikalarını ve yatırım alanlarını belirlemesi son derece önemlidir. E-Ticaret modelleri, bu sektördeki firmalar için büyük önem taşır.

B2B Nedir?

“Business to Business”, üreticilerin diğer üreticilere ya da satıcılara satış yaptığı iş modelidir. B2B iş modelini seçen işletmeler, diğer firmalar için tedarikçi konumunda yer almaktadır. Bu pozisyonda yüksek kâr elde edebilmeniz için kendi ürettiğiniz değerleri ya da üreticiden doğrudan satın aldığınız ürünleri toplu olarak satmanız gerekir. B2B iş modelinde satılan ürünlerin birim fiyatı, perakende satışa göre daha düşük tutulur. Bu sayede satın alma işlemi gerçekleştiren şirketler; ürünün üzerine kar koyarak satış gerçekleştirebilir ve avantaj elde eder. B2B modelindeki e-ticaret işleminin satıcıya sağladığı avantaj ise tek seferde yüksek miktarda satış gerçekleştirme imkânıdır. B2B modeliyle işletmeler, parça başından elde edilen karı düşük tutarak tek seferde daha fazla ürün satar. Ve bu sayede perakende satışa göre daha fazla kâr elde etme fırsatı yakalar.

B2C Nedir?

B2C iş modelinin ismi, “Business to Consumer” ifadesinin kısaltmasından gelir. “İşletmeden Tüketiciye” olarak Türkçeleştirilebilen bu ifadede üretici ya da tedarikçi; ürünlerini doğrudan son kullanıcı için satışa çıkarır. Bu modeli tercih eden işletmeler, satışa sundukları ürünleri kendileri üretebilir. Veya B2B modeliyle çalışan tedarikçi firmalardan satın alabilmektedir. B2B iş modelinin satış şekli perakendedir; bu modelde ürünler teker teker ve piyasa fiyatlarıyla satışa çıkarılmakatdır. B2C iş modelini tercih eden firmaların yüksek oranda kar elde edebilmesi için hem satın alma safhasını başarılı bir şekilde gerçekleştirmeleri hem de piyasaya yüksek talep gören ürünler arz etmeleri gerekir. B2C iş modelinde rekabet de son derece yüksektir. Bu yüzden B2C iş modelini benimseyen firmaların ürünlerini ve markalarını etkili bir şekilde tanıtmaları gerekir. Bunun için reklam, sosyal medya kullanımı, SEO gibi stratejilere ağırlık verilmesinde faydalı bulunmaktadır.

C2C Nedir?

“Tüketiciden Tüketiciye” olarak tanımlanabilecek C2C iş modeli, internetin güç kazanmasıyla birlikte yaygın hale gelmiştir. Kullanıcıların satın aldığı ürünleri ikinci el olarak satışa çıkarmalarıyla oluşan C2C pazarı; tüketiciye ciddi oranda tasarruf yapabilme fırsatı sunar. Özellikle cep telefonu, bilgisayar, tablet, akıllı televizyon gibi teknolojik ürünlerde; otomobil ve motosiklet gibi motorlu taşıtlarda ve emlak piyasasında sıklıkla tercih edilmektedir. C2C iş modeli, yüksek kaliteye uygun fiyatlarla ulaşmak isteyen kullanıcılar sebebiyle her geçen gün daha da genişlemektedir. C2C piyasasında aracılık yapmak da kar oranı en yüksek iş modelleri arasında bulunmaktadır. İkinci el ürün satan kullanıcılardan satın alma yaparak çok sayıda ürüne uygun fiyatla ulaşım sağlanır. Bu ürünleri onararak ya da geliştirerek satışa çıkarabilir ve yüksek kar oranları elde edebilirsiniz.

Siz de yeni nesil iş modelleriyle e-ticaret yapmak ve dünyayı avuçlarınızda hissetmek isterseniz param.com.tr tarafından size sunulan avantajlara göz atabilirsiniz. Dijital tahsilat yöntemleriyle yüksek hıza ve güvenliğe kolayca ulaşılmaktadır. Böylece tüm satın alma ve satış işlemlerinizi rahatça gerçekleştirebilirsiniz.

Comments are closed.