Orta vadeli ve uzun vadeli olduğu kadar kısa vadeli finansal hedefler de belirlemek, finansal olarak güvende olmak için önemli bir adımdır. Belirli bir şey için çalışmıyorsan, muhtemelen gerekenden fazlasını harcarsın. Beklenmedik ödemeler ortaya çıktığında ekonomik olarak yetersiz kalabilirsin. Kredi kartı borcunun kısır döngüsüne sıkışabilirsin ve bu da asla yeterli paran olmayacağını hissettirebilir. Durum böyle olunca risklerle başa çıkabilmek için savunmasız olduğunu düşünebilirsin.

Pandemi bize çok şey öğretti diyebiliriz. Özellikle en sağduyulu insan bile her krize karşı hazırlıklı değil. İleriyi düşünmek, olabilecek şeylere karşı hazırlıklı olmanızı sağlar ve elinizden gelenin en iyisini yapma şansı tanır. Bu sürekli devam eden bir hedef olmalıdır. Böylece hayatını ve hedeflerini yeni olaylar karşısında uyum sağlayabilmesini kolaylaştırırsın.

Yıllık finansal planlama hedeflerini gözden geçirmek ve güncellemek, geçen yıldan bu yana kaydettiğin ilerlemeyi gösterir. Daha önce hiç hedef belirlemediysen, bunları formüle ederek sağlam bir mali temele sahip olabilirsin.

Uygun finansal ve emeklilik planlaması kısa, orta ve uzun vadeli hedefler dahil olmak üzere hedef belirleme ile başlar. Kısa vadeli hedefler arasında bir bütçe belirlemek, borcu azaltmak ve bir acil durum fonu başlatmak yer alır.

Kısa Vadeli Finansal Hedefler

Kısa vadeli hedefler belirlemek, daha fazla zaman alan büyük hedeflere ulaşmak için ihtiyaç duyacağın temeli ve güveni artırır. Bu ilk adımların bir yıl gibi kısa bir sürede gerçekleştirilmesi nispeten kolaydır. Bir bütçe oluştur ve buna bağlı kal.

Harcamalarını takip etmenin ücretsiz yolları olduğu gibi kendi listeni de oluşturabilirsin. Harcamalarını kategorize ederek tüm hesaplarından giden ödemeleri bir noktada toplayabilirsin. Böylece gerekli gereksiz tüm harcamalarının özet halini görebilirsin.

Evde yada ofiste online siparişler vermenin ay sonunda sana ne kadara mal olduğuna göz atmalısın. 21 iş günü için yemek başına ortalama 70 TL’den ayda 1470 TL’ye mal olduğunu keşfedebilirsin. Hafta sonu harcamalarından diğer tüm harcamalarına ne kadar para sarf ettiğini ortaya çıkarabilirsin. Paranı nasıl harcadığını görmek için bu bilgiler sana rehberlik edecektir. Böylece gelecekte paranın nereye harcanması gerektiğine daha iyi karar verebilirsin. Dışarıda yemek yemenin keyfi ve rahatlığı senin için ayda 1470 TL olması kabul edilebilir mi? Eğer öyleyse sorun yok elbette, tabii karşılayabildiğin sürece. Öyle değilse, tasarruf etmenin ilk adımını buldun diyebiliriz. Bunun için dışarıda yemek yerken daha az harcamanın yollarını arayabilir ya da bu sayıyı daha aza indirebilirsin.

Acil Durum Fonu Oluştur

Bu fon, beklenmeyen harcamalar için özel olarak ayırdığın paradır. Olası acil ihtiyaçlar için bu fona kazancının %6 ile %10’u kadar bir pay ayırabilirsin. Birikim yapmaya başlayıp devam ettirdikçe olası acil ihtiyaçlar için bütçenin daha geniş olmasını isteyebilirsin. Daha fazlası, ihtiyaç halinde elini güçlendirir.

Acil durum fonu oluşturmanın başka bir yolu da dağınık giderleri ortadan kaldırmak olabilir. Tüm harcamalarını optimize ederek toparlamak faydalı olacaktır. Gereksiz ürünleri satarak  bunları paraya çevirebilirsin.

Emeklilik için birikim yapmak muhtemelen başka tasarruf hedeflerin arasında olabilir. Ancak bir acil durum fonu oluşturmak, en önemli önceliğin olmalıdır. Diğer hedeflerine ulaşmak için ihtiyacın olan finansal istikrarı yaratan tasarruf hesabıdır.

Kredi Kartı Ödemesi

Uzmanlar, önce kredi kartı borcunu ödemek mi yoksa tasarruf hesabı oluşturmak mı konusunda fikir ayrılığına düşüyor. Bazıları kredi kartı borcun olsa bile acil durum fonuna yönelmeyi tavsiye etmektedir. Çünkü beklenmedik herhangi bir masrafın oluşması, daha fazla kredi kartı borcuna sürükleyecektir.

Diğer uzmanlar ise kredi kartı borcunu ödemeni söyler çünkü faiz o kadar maliyetli ki başka herhangi bir finansal hedefe ulaşmanı zorlaştırır. Bu durumda net bir söylem olmasa da o an sana en doğru gelen yöntemi seçebilir veya şartlar uygunsa her ikisini de yapabilirsin.

Birikim Hedefine Odaklanmak için Hayallerini Düşün

Ara dönem hedefleri, ilk ev veya tatil evi satın almak gibi hedefleri kapsar. Eğer evim var diyorsan belki de onu hayal ettiğin gibi tadilata sokabilirsin ya da daha iyi büyük bir ev için planlama yapabilirsin. Çocuk sahibi olmak için ya da çocukların varsa onlar için geleceğe yönelik para biriktirmek ara dönem hedeflerinin diğer örnekleridir.

Hedeflerinden bir ya da daha fazlasını belirlediğinde, onlara nasıl ulaşman gerektiğinin planını çizmelisin. En önemli adım ise ne kadar tasarruf etmen gerektiğini belirlemektir. İstediğin geleceği görselleştirmek, ona ulaşmanın ilk ve önemli adımıdır.

Harcamalarından tasarruf ederek ilk adımı atabilirsin ancak ihtiyaçlar bazen ertelenmez, şimdi ParamKart’lı ol ve ihtiyaçlarını karşılarken  Nakit İade  kazanmaya başla! Harcamaların Tasarrufa Dönüşsün.

Comments are closed.