Fintek Nedir; “Finansal teknoloji” kavramının kısaltmasından oluşan ve İngilizcede “fintech” olarak geçen “fintek” ifadesi, klasik finans yöntemlerinin eksik kalması nedeniyle tercih edilen yeni nesil ürünleri tanımlar. Geleneksel finans kuruluşları, insan odaklı bir çalışma sistemini tercih etmeleri sebebiyle çağın temel ihtiyacı olan yüksek hıza her zaman ulaşamayabilir. Ödemelerin, talimatların ve çeşitli finans işlemlerinin gecikme yaşaması ise iş dünyasında ciddi krizlere yol açabilir. Bu krizlerin yaşanmaması ve her türlü finansal işlemin yüksek bir hızda gerçekleşebilmesi amacıyla oluşturulan fintek sektörü, her geçen gün büyüyerek geniş kitlelere hitap eder.

Fintek Nedir?

Fintek kavramının sınırlarına ve faydalarına göz atmadan önce ilk olarak “finansal teknoloji nedir” sorusuna yanıt vermek gerekir. Peki fintek, ya da İngilizcedeki ismiyle fintech nedir? Fintek, finans dünyasını yeniden tanımlamak ve çağın gereksinimlerine uygun hâle getirmek amacıyla geliştirilen teknolojiler bütünüdür. Şirketlerin ve şahısların tüm finansal ihtiyaçlarının doğrudan yapay zekâlı cihazlar aracılığıyla gerçekleştirilmesini sağlayan fintek çalışmaları, finans dünyasındaki imkânları genişletir ve sınırları ortadan kaldırır.

Fintek Kavramının Tarihçesi

Fintek tarihi, esasen küresel finans sisteminin oluştuğu 19. yüzyıla kadar dayanır. O yıllarda bankaların ve finans kuruluşlarının teknolojik cihazlardan yararlanması anlamında kullanılan fintek kavramı, 20. yüzyılın ortalarından itibaren yeni bir boyut kazanır. 1960’lı yıllardan itibaren bilgisayar kullanımının yaygınlaşması ve iş ağlarının kurulmaya başlaması; fintech tarihi açısından bir dönüm noktasına işaret eder. 1980’li yıllara kadar hızla gelişen teknolojinin finans dünyasına da kısa sürede yerini almıştır. Fintech 2.0 olarak tanımlanan bu süreçte, herhangi bir yapay zeka söz konusu değildir. Finans kayıtları ve işlemleri bilgisayarlar üzerinden gerçekleşse de o bilgisayarları kullananlar yine finans sektöründeki uzmanlardır. Fintech 3.0 olarak tanımlanan modern çağ teknolojilerinde ise otomasyon sistemleri devreye girer ve dijital yazılımlar, finans sektöründeki uzmanların gerçekleştirdiği pek çok işlemi üstlenebilir.

Fintek Firmalarının Çözümleri Nelerdir?

Fintek firmalarının çözüm getirdiği temel problem, finans dünyasında insan kaynaklarının yetersiz kalmasının doğurduğu kısıtlamalardır. İşlemlerin insanlar tarafından gerçekleştirilmesi, ödeme taleplerinin ve para transferlerinin yavaş bir şekilde gerçekleşmesine neden olabilir. Fintek firmaları, sağladıkları dijital tasarımlar sayesinde aşağıdaki adımların hızlı bir şekilde gerçekleşmesine olanak tanır:

  • Şubeye gitmeye gerek kalmadan finansal direktifler verilebilmesi,
  • Ödeme ve para transferi süreçlerinin yapay zekâ tarafından denetlenmesi,
  • Ödeme güvenliğinin dijital sistemler tarafından sağlanması,
  • Transfer işlemlerinin otomatik şekilde gerçekleşmesi.

Bankalar ve Fintekler Arasındaki Farklar

Bankalar ve fintek firmaları arasındaki temel fark, finteklerin kullanıcı deneyimlerini son derece zenginleştirmesi ve kolaylaştırmasıdır. Fintek firmaları, ticaret işlemlerinde ve kişisel para kullanımlarında maksimum hız ve konfora ulaşabilmeniz amacıyla çalışır. Bu sebeple fintek firmaları, kullanıcılara bankalardan daha avantajlı ve pratik çözüm önerileri sunar. Mobil uygulamalar, ödeme kartları ve sanal POS gibi çözümleri bulunan fintek firmaları; bu sayede özellikle finans işlemlerini online şekilde yürütmek isteyenler için büyük bir kolaylık sağlar.

Finteklerin Geçmişi, Bugünü, Geleceği

FinTech firmaları; geçmiş yıllarda bankalara teknoloji sağlamak ve küresel finans sisteminin hız kazanmasına yardımcı olmak amacıyla çalışmıştır. Fakat son yıllarda bağımsız kuruluşlar olmalarıyla ön plana çıkıyor. Finansal teknolojinin herkes için erişilebilir, güvenli ve pratik bir hale gelmesi sağlanmıştır. Ticari ilişkilerde ve bireysel para kullanımlarında zaman, limit, coğrafya gibi kısıtlamalar yaşanmasının önüne geçer. Finansal kaynaklara müthiş bir hareketlilik kazandırır. Fintek kuruluşlarının gelecekte daha da güç kazanacağı ve tüm şirketlere kendi fintek altyapılarını kullanma fırsatı sunacağı tahmin edilmektedir. Siz de finansal teknolojinin en modern yüzüyle tanışmak istiyorsanız, Param.com.tr adresini hemen ziyaret edebilirsiniz.

Comments are closed.