E-ticaret dünyasına adım atmak ve yüksek kâr oranlarına ulaşan bir işletme mi kurmak istiyorsunuz? Peki şirketinizi nasıl açacağınızı biliyor musunuz? Şirketler, kuruluş safhasında şahıs şirketi ve limited şirket olmak üzere iki ana gruba ayrılır ve bu iki şirket türü arasında işlerinizi ciddi oranda etkileyecek farklar bulunur. Eğer siz de “Hangi tür şirket kurmak daha mantıklı?” sorusunu soruyorsanız size özel olarak hazırlanan bu rehbere göz atabilirsiniz.

Şirket kurmak isteyenlerin sıklıkla sorduğu sorulardan biri, hangi tür şirketin daha mantıklı olduğudur. Şahıs şirketi ve limited şirket arasındaki farklara bakarak bu konuya açıklık getirebiliriz.

Şirket Kurma Süreçleri Nasıl İşler?

Gerek dijital üzerinde, gerekse de geleneksel yapıda size gelir sağlayacak herhangi bir iş yapmanız için ilk olarak şirket kurmanız gerekir. Şirket sahibi olmadan yapacağınız işlemler kayıt dışı kalır ve fatura kesememeniz, vergi ödeyememeniz, sigorta yaptıramamanız gibi yasal problemler doğurur. Fatura, vergi, sigorta gibi şartların hepsi, ticaret yapmanın yasal yükümlülükleridir ve bu şartları yerine getirmeyen kişilere ciddi yaptırımlar uygulanır. Peki şirket nasıl kurulur? Şirket kurmadan önce ilk olarak bir muhasebeciyle anlaşmanız ve şirketinizin kurulum sürecini teslim etmeniz gerekir. Şirketinizi işletme süreniz boyunca muhasebeci ihtiyacınız devam eder, bu yüzden uzun soluklu bir çalışma yürütebileceğiniz muhasebecileri tercih etmenizde yarar bulunur.

Şirket Türleri Nelerdir?

Şirket türleri, ağırlıklı olarak şahıs şirketi ve limited şirket olarak ikiye ayrılır. Anonim şirket, holding gibi büyük ölçekli şirket türleri de bulunur ancak bu türler, var olan ve yeterli şartları yerine getiren şirketlerin dönüştürülmesiyle kurulur. Bu yüzden sıfırdan kurulan şirket türleri denince akla yalnızca şahıs şirketi ve limited şirketi seçenekleri gelir. Şahıs şirketleri, ağırlıklı olarak şirket kurulum safhalarını ekonomik bir şekilde tamamlamak isteyen kişiler tarafından tercih edilir ve Türkiye yasalarında izin verilen her türlü iş modeli için şahıs şirketi kurulabilir. Tek kişi ya da birkaç ortak tarafından kurulabilen şahıs şirketleri, sermaye gerektirmemeleriyle de ön plana çıkar. Limited şirketler ise yüksek hacimli işlemler gerçekleştirme amacıyla kurulur. Kurulurken sermaye gerektiren limited şirketler, yüksek prestijleri sayesinde ağırlıklı olarak B2B iş modellerinde tercih edilir.

Şahıs şirketi, bir kişi tarafından kurulan ve o kişinin şahsi mal varlığı ile şirketin mal varlığı arasında bir ayrım olmayan bir şirket türüdür. Bu nedenle, şirketin borçlarına karşı kişisel mal varlığı da riske girmektedir. Limited şirket ise en az iki ortak tarafından kurulan ve ortakların şirket sermayesine yatırdıkları paylarla sınırlı olan bir şirket türüdür. Bu nedenle, şirketin borçlarına karşı ortakların kişisel mal varlıkları korunur.

Şirket Türleri

  1. Şahıs şirketi
  2. Limited şirket
  3. Anonim şirket
  4. Komandit şirket
  5. Kooperatif

Hangi tür şirketin daha mantıklı olduğu, kişinin ihtiyaçlarına ve tercihlerine bağlıdır. Eğer kişi kendi işini yönetmek istiyor ve risk almakta sakınca görmüyorsa, şahıs şirketi kurabilir. 

Ancak, şirketin faaliyetleri nedeniyle yüksek risk altında olacaksa, limited şirket kurması daha mantıklı olacaktır.

Şirket Kuruluş Türleri ve Aşamaları

  1. Şirketin tek başına kurulması
  2. Ortaklar arasında kurulması
  3. Franchise sistemi ile kurulması
  4. Şirket satın alarak kurulması

Şahıs şirketleri ve limited şirketler, farklı aşamalardan geçilerek kurulur. Şahıs şirketi kurmak için ilk olarak imza sirküleri, nüfus cüzdanı fotokopisi, ikâmetgah belgesi ve imza tescil beyannamesi hazırlanır ve bu evraklarla birlikte şirket tescili yapılır. Vergi dairesinden vergi hesap numarası, vergi defteri, yazar kasa levhası ve vergi levhası alınır. Ardından sicil gazetesi ilanı yapılır ve faaliyet gösterilecek ticaret odasına kayıt yaptırılır. Gerekli ruhsatların alınması ve SGK ya da BAĞKUR başvurularının yapılmasıyla şahıs şirketi aktif hâle gelir. Limited şirket kurulumu için ise ticari unvan belirlemeniz, şirket ortaklarının imzalarını notere tasdik ettirmeniz, Türk Ticaret Kanunu’nda belirtilen kayıt beyannamesini ticaret sicil memurluğuna vermeniz ve şirket açılışı için başvurmanız gerekir. Başvuru esnasında size belirtilen ikâmetgah, vergi levhası, sosyal güvenlik kaydı gibi işlemleri tamamlamanızın ve en az 5.000 TL sermayeyi şirket hesabına yatırmanızın ardından limited şirketiniz aktif olarak tanımlanır.

İki Şirket Türü Arasındaki Farklar Nelerdir?

Şirket açılışı yaparken atmanız gereken adımlar, tüm muhasebeciler tarafından bilinir ve şirketinizin mali işlemlerini takip edecek muhasebeci, sizi en pratik şekilde şirket açma konusunda yönlendirir. Bu noktada vermeniz gereken en önemli karar, hangi şirket türünü tercih edeceğinizdir. Eğer ticari işlemlerinize düşük bütçeyle ve az bir işlem hacmiyle başlayacaksanız şahıs şirketi kurarak masraflarınızı azaltabilirsiniz. B2C ve C2C işlemler için de şahıs şirketleri idealdir. Tedarikçi firmalarla çalışmanız ya da başka firmaların tedarikçiliğini üstlenmeniz durumunda ise limited şirket kurmanız önerilir. Limited şirketler, şahıs şirketlerine göre daha güvenilir bir yapıdadır ve pek çok şirket, limited şirketleri daha güvenilir bulur. Bu yüzden doğrudan şirketlere iş yapacak firmaların limited şirket niteliğine sahip olması, işlem hacminizi artıracak unsurlar arasında yer alır.

Siz de şirketinizi kurup geleceğin ticaret anlayışına adım atmak istiyorsanız param.com.tr ile hemen tanışabilirsiniz. Param.com.tr sayesinde dilediğiniz yerden kolayca ödeme alabilir, rahatça ödeme yapabilir, yüksek hız ve güvenliğin tadını çıkarabilirsiniz.

Comments are closed.