HTTP istekleri ve yanıtları düz metin olarak gönderilir, bu da herkesin okuyabileceği anlamına gelir. HTTPS, TLS/SSL şifrelemesi kullanılarak bu sorun giderilebilir.

HTTP Yerine HTTPS Kullanımı

HTTP ve HTTPS arasındaki farklar nelerdir, nasıl çalışır detaylı inceleyelim.

İki protokol arasındaki tek fark, HTTPS’nin normal HTTP isteklerini ve yanıtlarını şifrelemek ve bu istek ve yanıtları dijital olarak imzalamak için TLS ( SSL ) kullanmasıdır .

HTTP ve HTTPS, internet üzerinde veri ve bilgi paylaşımı için kullanılan protokollerdir. HTTP, hiper metin transfer protokolünün kısaltmasıdır ve web tarayıcıları ve sunucular arasında veri ve bilgi alışverişini sağlar. HTTPS ise HTTP’nin güvenli bir versiyonudur ve bu protokolü kullanan bir web sitesinde gönderilen veriler şifrelenir ve doğrulanır. Bu sayede veriler daha güvenli bir şekilde paylaşılmış olur. HTTPS kullanan bir web sitesinin URL’sinde “https://” yer alırken, HTTP kullanan bir web sitesinin URL’sinde “http://” yer alır.

HTTP Nedir?

HTTP, hiper metin transfer protokolünün kısaltmasıdır ve internet üzerinde veri ve bilgi paylaşımı için kullanılan bir protokoldür. Web tarayıcıları ve sunucular arasında veri ve bilgi alışverişini sağlar. Web sitesi içeriği ve API çağrıları dahil olmak üzere İnternet üzerinden gönderilen bilgilerin çoğu HTTP protokolünü kullanır. İki ana HTTP mesajı türü vardır: istekler ve yanıtlar.

HTTP İsteği ve Yanıtı Nedir?

HTTP istekleri, kullanıcı web özellikleriyle etkileşimde bulunurken kullanıcının tarayıcısı tarafından oluşturulur. Örneğin, bir kullanıcı herhangi bir linki tıklarsa, tarayıcı o sayfada görünen içerik için bir dizi “HTTP GET” isteği gönderir. Google’da HTTP Nedir? diye bir arama yaptığını düşün. Karşına gelen sonuç sayfasından herhangi bir bağlantıya tıkladığında tarayıcılar sayfayı oluşturabilmek için bir dizi HTTP isteği oluşturmaktadır.

Bu HTTP isteklerinin tümü, bir kaynak sunucu yada proxy önbellek sunucusuna gitmektedir. Burada sunucu bir HTTP yanıtı oluşturur.

HTTPS Nedir?

Güvenli köprü metni aktarım protokolü (HTTPS), bir web tarayıcısı ile bir web sitesi arasında veri göndermek için kullanılan birincil protokol olan HTTP’nin güvenli sürümüdür. HTTPS, veri aktarımının güvenliğini artırmak için şifrelenmektedir. Bu, özellikle kullanıcılar bir banka hesabına, e-posta hizmetine veya diğer online hizmetlere giriş yaparak hassas verilerini gireceği alanlarda oldukça önemlidir.

HTTPS’deki S, “güvenli” anlamına gelir. HTTPS, HTTP isteklerini ve yanıtlarını şifrelemek için TLS (veya SSL) kullanmaktadır.

HTTPS, bir web sunucusu ile bir web tarayıcısı arasında veri göndermenin güvenli bir yoludur.

HTTPS’nin Avantajları ve Dezavantajları

HTTPS, siber güvenliğin sağlanmasına yardımcı olur. Hiç şüphesiz HTTP’den daha iyi bir ağ protokolü çözümüdür. HTTPS’nin avantaj ve dezavantjaları neler onlara göz atalım.

HTTPS’nin Avantajları

Sunucunun kimliğinin doğrulanması, veri aktarımının şifrelenmesi ve diğer transferlerin gönderim esnasında müdahale edilmesine karşı korunması ana avantajlar arasında yer almaktadır.

Site ziyaretçileri, özellikle finansal ayrıntıları giriyorlarsa sitenize güvenebileceklerinden emin olmak ister. HTTPS kullanmak bunu yapmanın bir yoludur.

SEO söz konusu olduğunda HTTPS’nin HTTP’ye göre sahip olduğu en önemli avantajlardan biridir. Güvenlik, arama motorlarının web sitelerini sıralarken baktığı en büyük şeylerden biridir. Bu nedenle, Google, HTTPS’nin algoritmalarında kullandıkları sıralama sinyallerinden biri olduğunu duyurdu.

HTTPS protokolü HTTP’den daha hızlıdır ve yükleme süreleri daha kısadır. Bu da arama motorlarının genellikle HTTPS kullanan web sitelerini daha iyi sıralamasının önemli nedenlerinden biridir.

İşletmene özel işlem ücretleri ve düşük komisyon oranları sunan Param Sanal POS ile hemen tanışmak için tıkla.

HTTP ve HTTPS Arasındaki Farklar

  • HTTP’de URL “http://” ile başlarken, URL “https://” ile başlamaktadır.
  • HTTP, iletişim için 80 numaralı bağlantı noktasını kullanır ve HTTPS, 443 numaralı bağlantı noktasını kullanmaktadır.
  • HTTP’nin aksine HTTPS güvenlidir.
  • HTTP, Uygulama Katmanında çalışır ve HTTPS, Aktarım Katmanında çalışır
  • HTTP’de şifreleme yoktur ve HTTPS’de şifreleme mevcuttur.
  • HTTP herhangi bir sertifika gerektirmez – HTTPS, SSL Sertifikalarına ihtiyaç duymaktadır.
  • HTTPS, HTTP’ye göre çok daha hızlı yüklenmeye sahiptir.
  • HTTP, arama sıralamasını iyileştirmezken, HTTPS arama sıralamasını iyileştirir.

Comments are closed.