E-ticaret sektörü, ülkemizde ve dünyada her geçen yıl kayda değer oranda büyüyor. Haliyle bu alanda faaliyet gösteren firmalar, kendi sitelerine ek olarak sanal pazar yerlerine de dahil olup sektördeki pastadan daha büyük pay almayı hedefliyor. Ancak bu faaliyetleri doğru biçimde sürdürebilmek için başta API ve XML entegrasyonu ile pazar yeri sitelerine toplu ürün yükleme dahil olmak üzere bazı konulara ciddi anlamda yoğunlaşmak gerekiyor.

Bu yazının devamında, XML ve API entegrasyonu kavramlarının ne anlama geldiği, her iki dosya yükleme yönteminin nasıl kullanıldığı ve uygulama aşamasında dikkat edilmesi gereken yönleri hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

XML ve API Entegrasyonu Nedir?

XML ya da API entegrasyon sağlayıcılar ile pazar yeri sitelerine toplu ürün yükleme işleminin detaylarına odaklanmadan önce her iki veri iletim aracının temelleri hakkında bilgi sahibi olmayı düşünebilirsiniz. Böylece size en uygun aracın hangisi olacağını, çok daha net biçimde belirleyebilirsiniz.

XML (Extensible Markup Language) entegrasyonu, bir ürün grubuna ait verinin geliştirilebilir işaretleme dili kullanılarak bir e-ticaret sitesine tek seferde veri aktarımı yapmaya olanak tanıyor. Bu entegrasyon türü sayesinde veri, belirli zaman aralıklarına göre planlanabiliyor. Yani ürün bilgilerinize yönelik saatlik, günlük ya da haftalık farklı kurgular oluşturabilirsiniz.

XML entegrasyonu kullanarak çevrim içi pazar yerlerine toplu ürün yüklemeyi tercih ettiğinizde, stoksuz satış yapma esnekliğinden faydalanabilirsiniz. Hatta fiyat bilgilerini yeniden tanımlayarak, kendi sanal pazar yerlerinizde bir başka firmaya ait ürünlerin satışını gerçekleştirebilirsiniz.

XML entegrasyonlarının esnekliği, kullandığı dosya formatından kaynaklanıyor. Dosya aktarımı tamamlandığında içerisindeki her başlık altındaki bilgi, sistemdeki karşılığı ile otomatik olarak eşleşiyor. Haliyle ekstra kontrol yapmaya hiç gerek kalmıyor.

XML entegrasyonu yardımıyla Hepsiburada, Trendyol gibi e-ticaret sitelerinin pazar yerlerinde mevcut ve potansiyel müşterilerinize sunmayı hedeflediğiniz binlerce ürünü, tek bir dosya halinde sisteme aktarabilirsiniz. Üstelik oldukça zahmetli gibi görünen bu süreci, faaliyet göstermeyi planladığınız satış kanallarında hesap açıp XML linkini paylaşarak sadece birkaç dakika içerisinde tamamlayabilirsiniz.

API (Application Programming Interface – Uygulama Programlama Arayüzü) ise herhangi bir uygulamaya, belirli kısıtlamalar dahilinde dışarıdan ulaşmayı mümkün kılıyor. Dolayısıyla bu tarz arayüzler, e-ticaret sitelerinin sağladığı pazar yeri hizmetinden azami ölçüde yararlanmak isteyen işletmeler için hayati önem taşıyor. Çünkü API entegrasyonu sayesinde başta toplu ürün yükleme olmak üzere satış ve sipariş yönetiminin tüm aşamaları, tek bir ekrandan kolayca yönetilebiliyor.

Tek ekran üzerinden birden fazla pazar yerinde işlem yapılabilmesi, API entegrasyonu kullanmanın beraberinde getirdiği en önemli avantajı oluşturuyor. İşletmelere zaman yönetimi açısından kolaylık sağlayan bu özellik, aynı zamanda hata olasılığını da mümkün olan en düşük seviyeye çekiyor.

Gerek XML gerekse de API entegrasyonu kullanarak, işletmenizin pazardaki hedeflerini tutturmak adına etkili adımlar atabilirsiniz. Entegrasyon sağlayıcılar,  bu koşulu iki farklı yoldan sağlıyor. Yani ürünlerin temin edilmesi sürecinde sıkıntı yaşanması ihtimalini ortadan kaldırarak, iptal oranlarının düşük seviyelerde kalmasına yardımcı oluyor. Buna ek olarak XML ve API entegrasyonları, her bir ürün için detaylı bilgi girilmesini kolaylaştırdıkları için potansiyel müşterilerin tercihleri üzerinde olumlu etkiler yaratılmasını destekliyor.

XML ve API entegrasyonlarına yönelik kurum içi çözümler üretebileceğiniz gibi bu konuda uzmanlaşmış firmalardan da destek alabilirsiniz. Alternatif olarak e-ticaret yatırımı yaparken, piyasada terzi işi olarak nitelendirilen projeler yerine güvenilirliği yüksek hazır e-ticaret çözümlerine yönelmeyi düşünebilirsiniz. Bu sayede elektronik ticaret altyapınızla %100 uyumlu entegrasyon araçlarından yararlanma kolaylığı elde edebilirsiniz.

XML Entegrasyonu ile Pazar Yeri Sitelerine Toplu Ürün Nasıl Yüklenir?

XML entegrasyonu ile pazar yeri sitelerine ürün yükleme işlemi, en temel haliyle, tedarikçiden alınan ya da firmanın kendi hazırladığı dosyanın sisteme aktarımıyla gerçekleştiriliyor. Ancak bu hizmeti sunan e-ticaret sitelerinin belirledikleri kurallara bağlı olarak uygulama safhasında farklılıklar görülebiliyor. Dolayısıyla sanal pazar yerinde toplu ürün listeleme yaparken sorun yaşamamak adına, faaliyet gösterilmek istenilen sitelerin, kullanıcılarına hangi yöntemleri kullanmaya yönlendirdiği bilmek gerekiyor.

Söz gelimi, ürünlerinizi XML dosyası yardımıyla N11’e yüklemek istediğinizde üçüncü parti entegrasyon çözümlerinden faydalanıp, hem hata riskini azaltabilir hem de zamandan kazanabilirsiniz. Alternatif olarak süreci doğrudan e-ticaret sitesinin arayüzünden de gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için ürün yönetimi sayfasından “Toplu Ürün Yönetimi” bölümüne giriş yapıp, sırasıyla “Toplu Ürün Yüklemeye Başla” ve “XML Dosyası Yükle” adımlarını takip etmek yeterli oluyor.

Hepsiburada pazar yerinde de süreci benzer şekilde yönetebilirsiniz. Yani toplu ürün yüklenmesi gerektiğinde, çoğu üye iş yeri gibi XML entegrasyon sağlayıcı kullanabilirsiniz. Bu yöntem tercih edilmediğinde ise aynı işlem, satıcı paneli aracılığıyla erişilebilen “Ürün Yükleme” ve “Toplu Ürün Yükleme” adımları üzerinden tamamlanabiliyor.

GittiGidiyor ve Trendyol ise üye iş yerlerine yalnızca XML entegrasyonu ile toplu ürün yükleme olanağı sağlıyor. Herhangi bir entegrasyon sağlayıcı kullanmayan işletmeler, bu iki siteye toplu olarak ürün bilgisi yüklemek istediklerinde sadece Excel (XLS) formatını kullanabiliyor. Ancak bu sorunu, XML dosyalarını ücretsiz olarak XLS formatına dönüştüren çevrim içi araçlardan faydalanarak kolayca çözüme kavuşturabilirsiniz.

Eğer aklınızda ePttAVM, Akakçe gibi daha birçok e-ticaret sitesinin sanal pazar yeri hizmetinden yararlanma fikri varsa, harekete geçmeden önce entegrasyon konusunda sundukları çevrim içi kaynakları detaylıca incelemeye öncelik verebilirsiniz.

API Entegrasyonu ile Pazaryeri Sitelerine Nasıl Toplu Ürün Yüklenir?

Gerek temin gerekse de kullanım kolaylığından dolayı pazar yeri sitelerine toplu ürün listeleme işleminde XML dosyasından yararlanmak, e-ticaretin ülkemizde popülerleştiği ilk dönemlerden beri en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor. Ancak e-ticaret altyapılarındaki gelişmeye paralel olarak birçok sanal pazar yeri sitesi, günümüzde üye iş yerlerini API entegrasyonu kullanmaya yönlendiriyor.

Web tabanlı API entegrasyonları, REST (Representational State Transfer – Temsili Durum Transferi) mimarisine bağlı kalınarak tasarlanıyor. Temelini oluşturan mimari gereği arayüzler, herhangi bir platformdan bağımsız olarak kullanılabiliyor. Tek bir kaynağa odaklanma zorunluluğunu ortadan kaldırmaları, tıpkı XML entegrasyonunda olduğu gibi tek seferde farklı pazar yerlerine ürün yüklemeye imkânı sağlıyor.

Mimari ayrıca okuma, yeni kayıt ekleme, var olan kaydı güncelleme ve silme işlemlerinin yapılabilmesine olanak tanıyor.  Yani kısacası, API entegrasyonu kullanılarak ürün dosyasına yönelik ihtiyaç duyulan tüm işlemler, asgari iş gücü ve zaman harcanarak uzaktan tamamlanabiliyor.

Toplu ürün yükleme işlemleri için arayüz entegrasyonundan yararlanmak, farklı dosya formatları ile çalışılabilmesi özgürlüğünü beraberinde getiriyor. Pazar yeri siteleri için tasarlanan API entegrasyonları, XML ve JSON başta olmak üzere birçok dosya formatını destekliyor. Özellikle JSON dosya formatında gönderilen veri, her ne kadar canlı gözlerle okunmaları zor olsa da, makineler tarafından rahatlıkla işlenebiliyor. İşlem yükünün düşük olması, haliyle donanım altyapısına yüklü miktarda yatırım yapılmasının önüne geçiyor.

API entegrasyonu vasıtasıyla pazar yeri sitelerine ürün yükleme yapmadan önce mutlaka ilgili kategori yöneticisi ile temasa geçmek gerekiyor. Zira üye konumundaki işletmeler, API üzerinden sunucuyla uzaktan iletişim kurabilmek için anahtara ve şifreye ihtiyaç duyuyor. Anahtar edinmek için her sanal pazar yerine kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapılıp, ilgili alanda istenen bilgilerin doldurulması yeterli oluyor.

Her dosya yükleme işlemi öncesinde, sunucu istemciden bu şifreyi ve anahtarı talep ediyor. Şifre ve anahtar bilgisi doğru şekilde karşı tarafa aktarıldıktan sonra kısıtlamalar dâhilinde gerekli işlemler yapılıyor. Ancak bu aşamada, bazen yoğunluğuna bağlı olarak API’lerin erişimine kısıtlama getirilebiliyor.

Kullanımı kolaylığıyla öne çıkan API entegrasyonu sayesinde e-ticaret faaliyetlerinizi yalnızca yurt içi ile sınırlandırmak durumunda kalmazsınız. Çünkü çoğu fonksiyonu otomatikleştiren arayüz entegrasyon sağlayıcılar aracılığıyla Amazon, Alibaba ve eBay gibi global çaptaki e-ticaret sitelerinin iş ortaklığı programlarına dâhil olabilirsiniz.  Böylece hem markanızın değerinin hem de cironuzun inanılmaz bir hızla arttığını keyifle gözlemleyebilirsiniz.

XML ve API Entegrasyonu Kullanımında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

XML ve API entegrasyon sağlayıcılar, doğru kullanıldıkları takdirde başta zaman tasarrufu olmak üzere birçok avantajı beraberinde getiriyor. Ancak bu avantajlardan yararlanma oranını yüksek tutmak için uygulama aşamasında bazı noktalar konusunda dikkatli olmak gerekiyor.

Örneğin XML entegrasyonu öncesinde hazırlanan ya da temin edilen dosyanın içerisindeki veride tekrar eden satırların olup olmadığının kontrol edilmesi epey önem taşıyor. Kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen en önemli unsurlardan biri konumundaki veri tekrarının önüne geçmek için yükleme işlemi öncesinde detaylı analiz yapabilirsiniz.

Kontrol sürecine, içeriğinin doğruluğundan emin olup dosyayı pazar yeri sitesinin sunucusuna yükledikten sonra da devam etmelisiniz. Çünkü tüketicilerin göstereceği ilgiye bağlı olarak ürünlerin stok adetlerinde ciddi azalma meydana gelebiliyor. Zaman içerisinde ayrıca kampanya dâhilindeki ürünlerin yalnızca fiyatlarını; kimilerinin ise beden, renk vb. bilgilerini değiştirmek gerekebiliyor.

Eğer bu tarz durumlarla sık sık karşılaşıyorsanız, entegrasyon sağlayıcı seçiminde süreci otomatikleştiren seçeneklere yönelebilirsiniz. Böylece belirli aralıklarla yapılması zorunlu manuel kontrol sürecini ortadan kaldırıp, sahip olduğunuz iş gücünü daha etkili kullanma olanağına kavuşabilirsiniz. Mesela entegrasyon sağlayıcınızı, gün içerisinde 3 defa otomatik fiyat ve stok kontrolü yapacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

İş yükünüzü azaltmak adına dilerseniz pazar yeri sitelerine toplu ürün listeleme işlemi için kullandığınız XML ve API entegrasyon sağlayıcıların otomatik güncelleme özelliğinden de faydalanabilirsiniz. Bu özellik, belirli aralıklarla gönderilen listede yeni ürün ya da bilgi olup olmadığını kontrol ediyor. Eğer daha önce sunucuya yüklenen liste ile yenisi arasında ürün adı, açıklama, fiyat, stok adedi ve görsel farklılıkları varsa, bunları sizin müdahalenize gerek kalmadan güncelliyor.

Bağlantı adresi, özellikle XML entegrasyonu özelinde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu olarak öne çıkıyor. Çünkü her tedarikçi, XML dosyalarını farklı bir URL adresiyle gönderiyor. Bu nedenle dosya çekme işlemi sırasında URL kutucuğunda doğru adresin yazılı olması büyük önem taşıyor. Aksi durumda sisteme aktarım başarısızlıkla sonuçlanıyor. Güncel veriyi içeren dosyaları sisteme indirmek için “Dosyayı Çek” ya da entegrasyon sağlayıcınızdaki benzer isme sahip butona basabilirsiniz.

XML ve API entegrasyonu kullanımında son olarak, her sanal pazar yerinin üyelerinden farklı taleplerde bulunduğunu sakın unutmayın. Hatalı işlemler sonucu vakit kaybı ya da daha kötü senaryolarla karşılaşmamak adına önceliğinizi sanal pazar yerlerinin yardım merkezlerinde sunulan bilgileri periyodik olarak kontrol etmeye verebilirsiniz. Buna ek olarak entegrasyon özelliğine sahip hazır bir e-ticaret altyapısı kullanılırken, hizmet alınan şirketin hazırladığı eğitim ve yardım materyallerini de incelemek hata riskini epey düşürüyor.

XML ve API entegrasyonu ile pazar yeri sitelerine toplu ürün listeleme yapmak, yalnızca pazardaki çoğu rakibi geride bırakmak anlamına gelmiyor. Aynı zamanda müşterilerin istedikleri ürüne fazla çaba harcamadan ulaşabilmelerini mümkün kılıyor. Tabii dilerseniz, benzer bir avantajı hedef kitlenize ödeme işlemleri konusunda da sağlayabilirsiniz. Eğer bu fikir hoşunuza gittiyse, hemen ParamPOS’a başvurun. En uygun komisyon oranları ile çalışmanın ve ertesi gün tahsilât imkânından yararlanmanın keyfini sürün! 

Comments are closed.