Stok tutma birimi (SKU), satıcıların envanter hareketini otomatik olarak izlemesine yardımcı olan taranabilir bir koddur. SKU kodu, sekiz veya daha fazla karakterden oluşan alfasayısal bir kombinasyondan meydana gelir. Karakterler ürün ayrıntılarını, fiyatı, üreticiyi ve satış noktasını izleyen bir kod oluşturur.

SKU’lar barkod ya da QR kod olarak görülmektedir. SKU’lar ayrıca onarım süresi birimleri, hizmetler ve garantiler için de kullanılır.

Stok Kodu (SKU) kataloglar, e-ticaret satıcıları, depolar, hizmet sağlayıcılar ve ürün karşılama merkezleri tarafından envanter durumunu izleyebilmek için önemlidir. Taranabilir SKU’lar ve POS sistemi, yöneticilerin yeniden stoklamada önemli ürünleri belirlemesine fayda sağlar. Bir müşteri, satış noktasında bir ürün satın aldığında, SKU taranır ve POS sistemi, satış fiyatı gibi diğer verileri aktarmanın yanı sıra ürünü otomatik olarak envanterden kaldırır. Böylece stok durumunu her işlemde kontrol altına alarak depo ve diğer yönetim süreçlerinin kolaylaştırılmasını sağlar.

SKU’nun amacı; satıcıların hangi ürünlerin yeniden sipariş edilmesi gerektiğini belirlemesine ve satış verileri sağlamasına yardımcı olur.

SKU’lar Nerelerde Kullanılır?

SKU’lar ürün yönetimi açısından envanterleri kontrol edebileceğiniz birçok yerde kullanılabilir. Ayrıca SKU’lar, bir oto tamirhanesindeki onarım süresi birimleri içinde kullanılabilir. Yada garantiler gibi maddi olmayan ancak faturalandırılabilir ürünlere de uygulanabilir.

İşletmeler, mal ve hizmetleri için benzersiz SKU’lar oluşturur. Örneğin ayakkabı satan bir mağaza, bir ürünün renk, beden, stil, fiyat, üretici ve marka gibi ayrıntılarını gösteren dahili SKU’lar oluşturur. Örneğin, Bailey Bow stili 6 numara siyah Ugg botların SKU’sunda “UGG-BB-BLCK-06” yazabilir.

SKU Neden Önemlidir?

SKU (Stok Tutma Birimi), alışveriş yapanların benzer ürünlerin özelliklerini karşılaştırmasına olanak tanır. Örneğin bir müşteri belirli bir teknolojik ürün satın aldığında, çevrim içi satıcılar SKU bilgilerine göre diğer müşteriler tarafından satın alınan benzer ürünleri gösterebilir. Bu yöntem, müşteri tarafından ek satın alımları tetikleyebilir ve böylece bir şirketin gelirini artırabilir.

SKU’lar ayrıca satışlarla ilgili verilerin toplanmasını sağlar. Örneğin bir mağaza, taranan SKU’lara ve POS verilerine dayalı olarak hangi ürünlerin çok satıldığını görebilir. Ayrıca hangi ürünlerin daha ağır satıldığı gibi bilgilere de erişilebilir.

SKU’lar, alışveriş deneyimini her zamankinden daha verimli hale getirmektedir. Örneğin geçmişte ayakkabı alışverişi yaparken, satış görevlileri arka depoyu görsel olarak araştırmak zorundaydı. Bu nedenle doğru beden ve renkte belirli bir ayakkabı modelini aramak zorunda kalırdı. Bugün pek çok perakendeci, satış görevlilerinin yalnızca bir zemin numunesini tarayarak mağaza deposundaki envanterini kontrol etmesini sağlayan taşınabilir tarayıcılarla donatılmıştır. Ayrıca, çevrim içi alışveriş lojistiği, SKU’lar aracılığıyla büyük ölçüde geliştirildi.

Barkod bir SKU mudur?

SKU’lar genellikle barkod olarak gösterilse de her zaman aynı amaçlar için kullanılmazlar. Örneğin bir mağazadaki ürünlerin üzerindeki barkodlar (UPC’ler olarak bilinir), nerede satıldıklarına bakılmaksızın aynı türdeki ürünleri tanımlamayı amaçlar. SKU’lar ise satıcıyı benzersiz bir şekilde tanımlayacaktır.

Ayrıca UPC barkodları tipik olarak yalnızca sayıları içerirken, SKU’lar alfanümeriktir ve uzunlukları değişebilir.

İşletmen için ertesi gün ödemeli sanal POS başvurunu hemen ParamPOS sayfasından yaparak, 24 saat içinde hizmeti kullanmaya başlayabilirsin.

SKU Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Stok tutma birimi (SKU), satıcıların envanter hareketini otomatik olarak izlemesine yardımcı olan taranabilir bir koddur. SKU kodu, sekiz veya daha fazla karakterden oluşan alfasayısal bir kombinasyondan meydana gelir. Karakterler ürün ayrıntılarını, fiyatı, üreticiyi ve satış noktasını izleyen bir kod oluşturur.

SKU’lar barkod ya da QR kod olarak görülmektedir. SKU’lar ayrıca onarım süresi birimleri, hizmetler ve garantiler için de kullanılmaktadır.

Comments are closed.