Birikiminizden yatırım yaparak emekliliğinizin daha rahat geçmesini sağlayabilir ya da hayallerinizi gerçekleştirme fırsatı bulabilirsiniz. Ancak elinize geçen parayı kolayca harcıyor ve birikim yapamıyorsanız bazı para biriktirme yöntemlerini aklınızda bulundurmanızda fayda vardır.

Harcamalarınızı Kontrol Edin

Para biriktirmek isteyenlerin en çok sıkıntı yaşadığı konu fark etmeden yaptıkları harcamalardır. Bu harcamaların önüne geçebilmek adına bir gelir gider uygulaması kullanmayı düşünebilir ya da klasik yöntemi kullanarak bir defter edinebilirsiniz.

Bir ay boyunca, harcadığınız her parayı not alabilir ve ayın sonunda harcamalarınızı sınıflandırabilirsiniz. Market, giyim, ulaşım gibi farklı kategoriler oluşturarak giderlerinizi daha rahat gözlemleyebilirsiniz. Bu sayede tasarruf etme şansınız olan kalemleri belirleyebilirsiniz.

Harcamalarınızı belirledikten sonra kira, fatura gibi ana giderlerinizi bir kenara ayırabilir ve her gün ne kadar gideriniz olması gerektiğini belirleyebilirsiniz. Bu miktarı yanınızda nakit olarak bulundurabilir ve gerekmedikçe kredi kartı harcamalarından uzak durabilirsiniz.

Tasarruf Etme ve Para Biriktirme Yöntemleri

Tasarruf etmek ve para biriktirebilmek için bazı ufak ipuçlarından faydalanmayı düşünebilirsiniz.

  • Madeni paralarınızı kumbarada biriktirmeyi düşünebilirsiniz. Eve geldiğinizde, cebinizdeki bozuk paraları kumbaraya atar ve onları yok farz ederseniz ciddi bir birikim yaptığınızı görebilirsiniz.
  • Eğer kozmetik ve giyim harcamalarınız gereğinden fazlaysa markaların gönderdiği reklam mesaj ile maillerini iptal etmeniz daha az alışveriş yapmanızı sağlayabilir.
  • Sosyal aktiviteler için yüksek tutarlı giderleriniz oluyorsa ücretsiz ya da uygun fiyatlı aktivitelere şans verebilirsiniz. Müzeleri gezmek, ücretsiz festivallere gitmek ya da devlet tiyatrolarında güzel bir oyun izlemek ucuz fakat eğlenceli aktivitelerdir.
  • Sevdiklerinize hediye alırken para yerine emek harcamayı düşünebilirsiniz. Bu sayede hem birikim yapmanız daha kolay olur hem de manevi anlamı olan hediyelerle arkadaşlarınızı ve ailenizi mutlu edebilirsiniz.
  • Tasarruf etmek istiyorsanız yapabileceğiniz en büyük yanlış uygun fiyatlı diye kalitesiz ürünler satın almaktır. Kalitesiz ürünler kısa sürede yıpranacağından tekrar satın almanız gerekir ve bu size daha pahalıya mal olur.
  • Kullanmadığınız eşyalarınızı ikinci el platformlarında satmayı düşünebilirsiniz. Böylece evinizde gereksiz yer kaplamayacakları gibi size ekstra bir bütçe oluşturabilirler. Ayrıca ufak bir araştırma ile satın almak istediğiniz pahalı bir ürünün temiz kullanılmışını çok uygun fiyatlara satın alabilirsiniz.

Birikiminizi Koruyacak Yatırım Türleri

Ne kadar birikim yaparsanız yapın bu birikimlerinizi değerlendiremezseniz enflasyona karşı paranız erir. Bu nedenle birikimlerinizi ne şekilde değerlendirebileceğinize karar vermelisiniz.

Yatırım yaparken portföyünüzü çeşitlendirmeniz son derece önemlidir. Böylece yatırımlarınızın bir kısmını istediğiniz gibi yönetemezseniz diğerleri ile dengeleyebilirsiniz.

Borsa, yatırım yapabileceğiniz en kazançlı alanlardan birisidir. Bu noktada yatırım yapacağınız kağıtları incelerken şirketlerin hikayelerini araştırabilir ve güvenilir alternatiflere yönelebilirsiniz. Ayrıca temettü veren hisseleri tercih ederek yılın belli dönemlerinde ekstra kazançlar da sağlayabilirsiniz. Borsanın yanı sıra emtia, kripto para ya da döviz yatırımı yapmayı da düşünebilirsiniz.

Tasarruf Etmek İçin Ne Yapabilirim?

  • Doğalgaz faturanızı düşürmek için termostat kullanabilirsiniz. Bu sayede odanın sıcaklığını her zaman aynı derecede tutabilir ve fazladan doğalgaz kullanmaktan kaçınabilirsiniz.
  • Elektrik faturanızı düşürmek için tasarruflu ampul kullanmak son derece önemlidir. Ayrıca kullanmadığınızda prizleri çekmeye özen gösterebilirsiniz. Prizlerin takılı olması kullanmasanız dahi az miktarda elektrik harcamanıza neden olur.
  • İletişim için harcadığınız parayı göz önünde bulundurabilir ve farklı telefon şirketlerini kullanmayı düşünebilirsiniz.  Unutmamalısınız ki çoğu zaman faturasız hatların tarifeleri daha uygun fiyatlı olur.
  • Tasarruf etmek için ihtiyaçlarınızdan kısmak yerine indirimli alışveriş yapmak daha avantajlıdır. Yalnızca marketlerin değil online mağazaların da indirimlerini takip ederek aynı ürünleri yarı fiyatına dahi alabilirsiniz. Ayrıca eğer kredi kartı harcamalarınızı kontrol altında tutabiliyorsanız bankaların kampanyalarından da faydalanabilirsiniz.

Daha kolay birikim yapmanızı sağlayacak indirim ve avantajlardan faydalanabilmek için param.com.tr’yi takip edebilirsiniz. 

Comments are closed.