BIN Nedir: Banka kimlik numarası terimi, bir ödeme kartındaki ilk dört ila altı numarayı ifade eder. Bu numara seti, kartı veren finans kuruluşunu tanımlar. İşlemleri sağlayıcı finansal kuruluşla eşleştirir. BIN’ler kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar dahil olmak üzere çeşitli kartlarda bulunabilir.

BIN sistemi, finans kurumlarının sahte veya çalıntı ödeme kartlarını belirlemesine yardımcı olur ve kimlik hırsızlığının önlenmesini sağlar. Bu sayılar, satıcıların birden fazla ödeme şeklini kabul etmesine ve işlemlerin daha hızlı işlenmesine olanak tanır.

BIN Nasıl Çalışır?

Banka kimlik numarası, Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI) ve Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından ödeme kartı veren kurumları belirlemek için geliştirilmiş bir numaralandırma sistemidir.

Tüm ödeme kartları bir BIN numarası ile birlikte gelir. Bu banka kartları, kredi kartları, ön ödemeli kartlar, hediye kartlarına ve diğer ödeme kartlarına rastgele atanan dört ila altı numaradan oluşan bir settir.

Finans sektöründe kartlar ödeme aracı olarak yaygın şekilde kullanılıyorken, farklı sektörlerde de müşteri tanımlamada ve çeşitli süreçlerde kartlar kullanılmaktadır. Bu nedenle standart koyucu ve tahsis eden makam olarak ISO sadece finans sektörüne tahsis yapmamaktadır. Aynı zamanda sağlık sektörü, havayolları şirketleri, telekomünikasyon ve petrol gibi farklı sektörlere de BIN tahsisi sunmaktadır.

BIN’ler (Banka Kimlik Numarası) Ne İçin Kullanılır?

BIN’lerin birincil amacı, satıcıların ödeme kartı işlemlerini değerlendirmesine izin vermektir. Ayrıca satıcılara şunları da sağlar:

  • Adres ve telefon numaralarıyla birlikte kaynak bankaları ve kartı veren bankaların işlem yapmak için kullanılan cihazla aynı ülkede olup olmadığını,
  • Kart Markası (Visa, Mastercart, Troy vb.)
  • Kart Türü (Banka, kredi, ön ödemeli vb.)
  • Kart sahibi tarafından sağlanan adresin dosyadaki adresle eşleşip eşleşmediği

Son olarak BIN, satıcıların birden fazla ödeme şeklini kabul etmesine ve genel işleme sürecini hızlandırmasına olanak tanır.

BIN’in Faydaları

BIN’ler, banka veya kredi kartıyla ödeme yaparken ödemenin hızını ve verimliliğini artırmak için kullanılır. Müşteri kartını okuttuğunda, mağazanın ödeme işlemcisi kartındaki BIN’i tarar ve kartı veren kuruluştaki hesabını doğrular. Bu aynı zamanda işlemin yetkili ve ilgili ulusal yasalara uygun olup olmadığını da belirler.

Banka Kimlik Kodu Nedir?

Banka kimlik kodu, sekiz ila 11 basamaktan oluşan özel bir koddur. Birisi uluslararası bir satın alma veya işlem yaptığında bir bankayı veya finans dışı kuruluşu tanımlayan uluslararası bir standarttır. İlki, SWIFT ağının bir parçasıdır ve SWIFT kodları olarak adlandırılırken, ikincisi genellikle yalnızca referans için kullanılır.

SWIFT Kodu Nedir? Başlığında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

BIN Numaraları Neden Önemlidir?

Banka Kimlik Numaraları, satıcıların aynı anda birden fazla ödeme kabul etmesine olanak tanır. Ayrıca ödeme işlemlerini çok daha hızlı hale getirirler.

BIN’ler; kullanılan kart türü, banka türü, kartı veren şirket ve kart sahibi hakkında bilgi sağladığı için bankaların ve finans kuruluşlarının güvenliği ihlal edilmiş ya da çalınmış kartları tanımlamasına yardımcı olur.

Hesabının güvenliği için ParamKart’ın avantajlar dünyasına katıl, harcarken kazan. Hemen üye ol, alışverişin keyfini çıkar.

Comments are closed.