Bankacılık işlemlerinde karşınıza çıkan kavramlardan biri olan SWIFT kodu, uluslararası para transferlerini kolaylaştıran ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan harflerden ve rakamlardan oluşan koddur. İçeriğimizin en başında en çok kafa karışıklığına yol açan bir soruyu yanıtlayalım. SWIFTbazen BIC kodu olarak kullanılmaktadır. Peki BIC, Swift aynı mıdır? Bu sorunun yanıtı evettir ve Swift kodu ile BIC kodu birebir aynıdır. 

SWIFT Kodu Nedir? 

Küresel bankacılık sisteminin etkin çalışabilmesi için kritik öneme sahiptir. Dijital altyapılardan biri olan SWIFT Sistemi esasında bir iletişim ağıdır. Genellikle bankalar arasındaki para transferlerinde kullanılmaktadır. Kelime anlamı olarak SWIFT, Türkçe karşılığı Küresel Bankalar Arası İletişim Ağı olarak ifade edebileceğimiz İngilizce ‘Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication’ kelimelerinin baş harflerinden oluşur. SWIFT Sistemi üzerinde gerçekleştirilen iletişimde kullanılmak üzere bankalar ve bankaların şubelerinin her birine özel olarak türetilen kodlara ise SWIFT Kodları denir. Bir başka deyişle SWIFT kodları bankalar arasındaki dijital ağda kullanılan bir nickname olarak ifade edilmektedir.  

SWIFT Kodları, XXX kodunu taşıyan bir bankanın YY ülkesinin ZZ konumundaki 123 numaralı şubesi gibi uzunca ifadeler yerine daha kısa bir formasyonda, iletişimde ve işlemlerde doğabilecek kargaşayı önlemek amacıyla kullanılır. 

Online alışverişlerinizde güvenli işlem yapabileceğiniz Param Sanal Kart ürününe hemen sahip olabilirsiniz.

SWIFT Kaç Haneli Olur? 

Her bankaya, bankanın ülkesine, konumuna ve şubesine özel geliştirilen karakterlerden oluşur. SWIFT, en az 8 hane olmak üzere 11 haneye kadar çıkabilmektedir. 11 haneye kadar çıkabilen bu kodun ilk 4 hanesi bankaya özel türetilen kısmıdır. Sonrasında gelen 5. ve 6. haneler ise bankanın bulunduğu ülkeyi tanımlamak için kullanılmaktadır. 7. ve 8. hanede ise bir bankanın o ülkedeki konumunu belirtmek için harflerden oluşur. SWIFT’in son 3 hanesinde ise ilgili şubenin yerel kodu rakamlarla ifade edilmektedir.

Online alışverişler sıkça kullandığımız CVV Kodu Nedir? merak ediyorsanız başlığa tıklayarak hemen bilgi edinebilirsiniz.

SWIFT Kodu Nasıl Öğrenilir, Nasıl Kullanılır? 

SWIFT Kodu, genellikle bir ülkeden başka bir ülkedeki bankaya döviz transferi yapılırken işlemlerin hızlandırılmasını sağlar. Böylece SWIFT sayesinde alıcı bankanın ülkesinin ve şubesinin sistem üzerinde kolayca bulunması hedeflenmiştir. Farklı ülkelerdeki banka şube sayısı, hesap sayısı düşünüldüğünde bankalar arasındaki iletişimi kodlara indirgeyen bir sistemdir.

SWIFT Kodu’nun kullanımında genellikle ilk 8 hane yeterli olmaktadır. Bu kodun yanında şube kodu ve hesap bilgileri de eklenmektedir. SWIFT Ağı üzerinde alıcı ve gönderen banka arasında kolayca ve hızla gerçekleştirilmesi sağlanır.   

Para transferi işlemlerinde alıcı bankanın SWIFT kodunun öğrenmek için ilgili bankaya başvurabilirsibniz. Ya da internet sitelerindeki ilgili alanlara bakmak yeterlidir. Web sitesi, mobil servisler ve müşteri hizmetleri gibi çeşitli iletişim kanallarından erişilebilir.

Comments are closed.