Param kısa bir süre önce, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD), CEECAT Capital, Alpha Associates ve Revo Capital’in de katıldığı yatırım turunda 200 milyon USD üstünde değerleme ile finansal teknoloji sektörünün en önemli yatırımlarından birini aldı.

PARA RÖPORTAJ/ ÜRÜN DİRİER Yerli fintech şirketi Param, bu yaz hem girişimcilik ekosistemi hem de kendi sektörü açısından oldukça önemli bir işe imza attı. Param, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD), CEECAT Capital, Alpha Associates ve Revo Capital’in de katıldığı yatırım turunda 200 milyon USD üstünde değerleme ile finansal teknoloji sektörünün en önemli yatırımlarından birini aldı. İki kardeş Emin Can Yılmaz ve Serhan Yılmaz tarafından kurulan, üst yönetiminin yüzde 63’ü kadın yöneticilerden oluşan Param, bu yatırımla beraber Türkiye’den sonra artık Avrupa’da da büyüyecek.

EBRD’nin Türkiye’de önemli bir yatırımcı olduğunu biliyoruz. 2009’dan bu yana Türkiye’ye 16 milyar Euro’dan fazla yatırım yaptı. EBRD ağırlıklı kredi veren bir kuruluş. Banka yapısında olmayan Param’a yatırım yapması, onlar için de bir ilk. Bu da Param’ın başarısının sadece Türkiye’de değil, dünya çapında da görünür olduğunu gösteriyor. Şirketin kurucu ortağı Serhan Yılmaz ile Param’ı, hedeflerini, ağabeyiyle birlikte henüz çocuk yaşta başlayan iş hayatlarını ve şirket felsefesini konuştuk.

Önce bilmeyenler için Param nedir anlatır mısınız?

Türkiye’nin ilk elektronik para kuruluşu TURK Elektronik Para A.Ş. Param markası ile hesap, cüzdan, ön ödemeli kart, Sanal POS, Fiziki POS, yurt içi ve yurt dışı para transferi ürünleri ile kurumsal ve bireysel müşterilerine finansal hizmetler sunuyor. Tamamı yerli sermaye ile kuruldu.

Mastercard, VISA, Troy ve Discover kart şemalarının tümüne sahip tek elektronik para kuruluşu, Bankalararası Kart Merkezi (BKM)’nin ilk banka dışı üyesi, Banka ve Kredi Kartları Kanunu kapsamında lisans alan ilk banka dışı kuruluş oldu. 600’ün üzerinde çalışanımız ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Sektörlerin kendilerine özgü ihtiyaçlarına 138 farklı ortak markalı kart programı ile özel finansal çözümler sunuyoruz. Son 12 ayda 5,4 milyon kart kullanıcısı, 90 bin üye işyeri, 12 bin avantajlı alışveriş noktası ile 36 milyar TL’lik işlem gerçekleştirdik.

Tüm geliştirmeleri Ankara ve İstanbul’daki teknoloji-inovasyon merkezlerinde yapıyoruz. Çalışanlarımızın yüzde 60’ı, üst yönetimin de yüzde 63’ü kadın yöneticilerden oluşuyor.

Aldığınız yatırım, sektör açısından oldukça önemli. Neden önemli olduğunu sizden dinleyebilir miyiz?

Bu yatırımla Param, uluslararası yatırım kuruluşlarının ortak olduğu bir şirket oldu. Londra Merkezli Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası EBRD, Lüksemburg merkezli CEECAT Capital, Zürih merkezli Alpha Associates ve Amsterdam merkezli Revo’nun da katılımı ile ilk serimizi tamamlamış olduk. İnanılmaz bir şekilde gurur ve onur duyuyoruz. EBRD Türkiye’de önemli bir yatırımcı. 2009’dan bu yana Türkiye’ye 16 milyar Euro’dan fazla yatırım yaptı ve ağırlıklı olarak kredi veren bir kuruluş. Banka yapısında olmayan Param’a yatırım yapmaları, onlar için de bir ilk. Bilgimizi, birikimimizi, yeteneklerimizi ve çalışkanlığımızı artık Avrupa’ya transfer edeceğiz. Aslında bu bizim için yeni bir hedef değil, iki yıl önce Param UK ile bir başlangıç gerçekleştirdik. Param UK, FCA’den lisansını almış, ürünü hazır olan ve kısa bir süre içinde pazara giriş yapacak ilk yurt dışı kuruluşumuz oldu. Bugünlerde ise Param EU için hazırlıklara başladık. Bu yıl bizi Avrupa’da görmeye başlayacaksınız, 2023 ise Avrupa’da büyüme yılımız olacak.

Param, finansal teknoloji alanında müşterilerine hangi hizmetleri sunuyor?

Param, halihazırda ödeme hizmetleri alanında en geniş hizmet ve ürün yelpazesine sahip marka. Ön ödemeli kart ve cüzdan uygulamalarından Sanal ve Fiziki POS ürünlerine kadar birçok alternatifi ve aynı zamanda yurt içi ile yurt dışı para transferi imkânını kullanıcılarımıza sunuyoruz.

ParamKart ürünümüz ile 6,5 milyon ön ödemeli kartla sektörün öncü kart markasıyız. 100’ün üzerinde ortak markalı kart projesi ve e-cüzdan uygulamaları sayesinde meslek örgütlerinden AVM’lere, büyük perakende firmalarından lojistik firmalarına kadar farklı sektörlerdeki paydaşlarımız ile iş birliklerine imza atıyoruz. ParamPOS, e-ticaret siteleri başta olmak üzere, uzaktan ödemenin olduğu her yerde var. ParamPOS’un sunduğu ödeme yöntemleri ve ihtiyaca yönelik fonksiyonel çözümler sayesinde işyerleri, tahsilatlarını kolay ve hesaplı bir şekilde yönetiyor, ertesi gün tahsilat avantajından faydalanıyor. Bunların yanı sıra, ülkemizdeki decacorn ve unicorn markalara dakikada 8 bin 500 işlem adedi rekoru ile kesintisiz sanal pos hizmeti sağlıyoruz.

Param, ön ödemeli kart alanında düzenli olarak kampanyalarla kullanıcının karşısına çıkıyor. Kredi kartım dururken neden Param’ı kullanayım?

Ekonomik koşulların da etkisiyle avantajlı alışverişin, kullanıcılar için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu kampanyaların sonuçlarını incelediğimizde ilgiyi net bir şekilde görüyoruz. Kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını biliyor ve bunlara yönelik yaptığımız projelerle güçlü bir bağ oluşturuyoruz. Nakit iade kampanyalarımızı beklediklerini biliyor ve müşterilerimizin memnuniyetleri adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Herkes indirimi sever. Mesela Trendyol’dan alışveriş yapıyorsunuz, Trendyol’a girip de tüm indirimlerin üstüne nakit iade almayı istersiniz. Param bu fırsatı size sağlıyor. Genelde kampanyalarımız çok uzun süreli oluyor. Örneğin OPET ile 12 senedir iş birliği yapıyoruz, arabadan inmeden Param ile ödeyebiliyorsunuz. Mavi Jeans’te yüzde 8 nakit iade alabiliyorsunuz. Kartınıza kolayca ATM’lerden yükleme yapabiliyorsunuz, her ATM’den yapabilirsiniz.

Param’ın üniversiteler ile iş birliği yaptığını biliyoruz. Bu alanda yeni projeler var mı, öğrencilerin geri dönüşü nasıl oluyor?

Param ile öğrenci kimlik kartlarını uzun zamandır birer ön ödemeli karta dönüştürüyoruz. Kullanıcıların yüklediği kadar harcadığı, birçok markada harcadıkça nakit iade kazandığı ön ödemeli kart olan ParamKart, aynı zamanda bir öğrenci kimlik kartına dönüşüyor. Bu sayede üniversite öğrencilerinin yanında avantajlı bir kart bulunuyor. Yakın zamanda Anadolu Üniversitesi ile birlikte iş birliğine imza attık. “Param Anadolu Kart” üniversite girişi, yemekhane gibi noktalarda öğrenci kartı olarak kullanılabildiği gibi Mastercard özelliğiyle de öğrencilerin her yerde avantajlı alışveriş yapabildiği ve banka ATM’lerinden para çekme imkânına eriştiği bir kart. Bu sayede öğrenciler, Param’ın anlaşmalı olduğu 100’den fazla marka ile 12 binden fazla noktada alışveriş yapıp nakit iade kazanabilecek. Aynı zamanda ParamPOS ürünümüzle, öğrencilerin uzun zamandır ihtiyaç duyduğu bir uygulamanın gerçekleşmesini sağlıyoruz. Öğrenciler şimdiye kadar tek çekim olarak yaptıkları üniversite giderlerini, ParamPOS ile tüm bankalardan taksitle yapabilecek. Anadolu Üniversitesi öğrencileri öğretim giderlerini, diledikleri bankanın kredi kartını kullanarak taksit kolaylığıyla ödeyebilecek.

2022 sonu için hedefiniz nedir?

POS hacmimizin 2022 yılı sonunda 40 milyar TL’nin üzerinde olmasını planlıyoruz. POS’ta Sanal POS ürününün yanı sıra, yeni ürünümüz olan Fiziki POS uygulamalarının da önümüzdeki dönemde önemli bir hacme ulaşmasını hedefliyoruz. Ön ödemeli kartlar ve cüzdan uygulamalarında çeşitli kurum ve kuruluşlar ile yapılan iş birliklerini devam ettirmeyi planlıyoruz. Bunların yanında, Param UK ile İngiltere’de başladığımız sürecin 2022 yılında tamamen aktif hale gelmesini ve özellikle yurt dışı para transferi süreçlerinde önemli bir oyuncu olarak piyasada yer almayı hedefliyoruz. Param’a değer katacak potansiyel satın almalar da her zaman gündemimizde. Bu anlamda hem yurt içinde hem de yurt dışında potansiyelleri yakından takip ediyoruz.

Türkiye’de finansal teknoloji sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Dünyada yaşanan gelişmeler, finansal teknoloji sektörünün hızla büyümesini sağladı. Ülkemizde bankalar, finansal piyasalarda çok yüksek bir ağırlığa sahip. Ayrıca Türk bankalarının finansal inovasyon konusundaki becerileri, dünya örneklerine göre oldukça ileri seviyede. Yeni gelişmelerin ışığında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de süreç, bankalar ile fintech’lerin birbirine rakip olmadığı, aksine güçlerini birleştirdikleri ve iyi bir sinerji yarattıkları yapıya evriliyor. Biz de halihazırda birçok bankaya POS altyapısı sunduğumuz bir iş modeli ile çalışıyoruz. Bu iş birliklerinin hem bankalar hem de Param açısından çok faydalı olduğunu da gözlemliyoruz.

Hızlı büyümenizi neye borçlusunuz?

Büyümemizin perde arkasında, yıllarca değer yaratmamız ve müşterilerimizi mutlu etmemiz var. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını ve memnuniyetlerini her zaman ön plana koyarak finansal ihtiyaçlarına çözümler ürettik, bu çözümleri ürünleştirdik ve müşteri memnuniyeti yarattık. Fintech sektöründeki ilkleri hayata geçirirken, ilk olmanın getirdiği zorluklar karşısında asla pes etmeden, ekip arkadaşlarımızla birlikte örnek bir çalışma performansı ile bugünlere geldik. Param, kurulduğu günden bu yana her şirketin doğal ihtiyacı olan kârlı bir operasyon ile sermayesini güçlendirerek ve sağlam zeminlere basarak büyüdü. Teknoloji geliştirdiğimiz gibi finansal modeller de geliştirdik, güçlü ve sürdürülebilir büyümeyi bu kaslarımız ile sağladık.

Biraz da şirket yapınızdan bahseder misiniz? Çalışana değer veren bir şirket olduğunuzu biliyoruz…

Bencillikten uzak bir yapı kurduk. Patronuz yapısından uzak, makam masalarının olmadığı, geleneksel patron odasının bile olmadığı bir yapıdan bahsediyorum. Herkesle konuşan, herkesi dinleyen ve herkesle oturup beyin fırtınası yapan, personelinin kariyer planını kurgulayan bir yapı olduk. Aslında Param, sektörde de bu işin üniversitesi oldu. Bir insanın zevkinden ziyade, ekibin yönettiği bir şirketiz. Hedefimiz daha çok insana istihdam yaratmak. Türkiye’den yurt dışına beyin göçü olduğu bir gerçek. Biz bu göçü tersine çevirmeyi de kendimize misyon edindik.

Şu son dönemde Param’da maaş zamları nasıl?

Daha önce yol ücretlerinde yüzde 76, yemek ücretlerinde ise yüzde 95 oranında artış yapmıştık. Değişen ekonomi koşullarını göz önünde bulundurarak, maaşlara da kısa süre önce yüzde 37,12 oranında zam yaptık. Çalışan markası yaklaşımıyla hareket ediyoruz. Şunu da belirtmek isterim, çalışanlara Param UK ile İngiltere’de çalışma fırsatı sunuyoruz. Param ailesine katılanlar, İngiltere’deki Param UK ofisinde de çalışma fırsatı bulabiliyor. FCA’den lisans alarak kurduğumuz Param UK markamızla gençlere hayallerini gerçekleştirme yolunda destek oluyoruz.

Param’ı kullanan kitle kaç yaşından başlıyor?

ParamKart ile 2016 yılında oyuncu (gamer) kitlesine ortak markalı kart ortağımız ByNoGame ile hitap etmeye başladık. O zamanlar aylık 250 TL’ye kadar harcama sınırıyla 13 yaşında da müşterilerimiz vardı. Şimdi o gençler 18 yaşını geçti ve artık ParamKart’ları var. Siz hala kredi kartı kullanıyor olabilirsiniz fakat genç kitle şunun farkında; “Varlığımı Param’da biriktirirsem kazandığım nakit iadelerle harcama yapabilirim.” Biz de rakiplerimiz de büyümeye devam edecek çünkü ekosistem büyüyecek. Kart tarafının avantajı nakit iade, POS tarafının ise tüm kartlarla tahsilat yapabilmek.

Ağabeyinizle iş hayatına atılma hikâyenizden de bahseder misiniz?

Birbirini iyi destekleyen iki kardeş diyebilirim bizim için. İki kardeşin çalışması çok zordur, genelde bir şeyler paylaşılamaz. Ya mevki ya para ya da farklı egosal durumları doğuran şeyler olabilir. Biz, işin en başında iş bölümü yaptık ve öyle devam ettik. En önemlisi de işin sonucunda hep biz dedik. Başarılı da olsak başarısız da olsak biz yaptık dedik, tamamen işe odaklandık.

Farklı ülkelerde, şehirlerde, şirketlerde çalışma tecrübelerimin öncesinde ağabeyimle çocukluğumda başladım çalışmaya. Ağabeyim bilgisayar toplardı parça parça. Onları satar, yeri gelince tamir ederdi. Çocukluğumuzdan bu yana kazandığı her tecrübeyi bana seve seve aktardı. O paylaşımcı olmasaydı, ben de bunu tecrübe edip, başkalarına paylaşımcı yapıda olamayacaktım. Biz beraber büyüdük. Çok iyi hatırlıyorum, bundan 20 sene önce bana bir tane kasa defteri, bir tane lacivert kalem, bir tane de kırmızı kalem verdi ve “Hesap kitap sende, çıkanları kırmızı ile girenleri mavi ile yazıp; gün sonunda ne kadar paramız olduğunu söylersin bana” dedi. Güzel bir temel attık, halen aynı şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Bugün, farklı alanlarda faaliyet gösteren onlarca şirketimiz var ve hala aynı iş bölümü anlayışıyla devam ediyoruz.

Fintech sektöründe ilerlemek isteyen gençler için neler önerirsiniz?

Genç arkadaşlarıma ilk tavsiyem; zamanı iyi planlamayı öğrenmeleri. İlerlemek istedikleri hedef doğrultusunda, neyi nasıl yapmak istediğini seçmek ise bu heyecan verici yolculuğun ikinci aşaması. Yeniliklere ve öğrenmeye açık olabilmek de kendi çizdikleri yolda yürümek için önemli birer basamak. Gençlere, hayalini kurdukları bir fikir varsa onu hayata geçirmek için özveriyle çalışmalarını, karşılarına çıkabilecek en ufak sorunda bile umut ışığını yanlarından ayırmamalarını, her zaman dürüst olmalarını ve verdikleri sözleri tutabilmelerini tavsiye ederim. Bu zorluymuş gibi görülen eğlenceli süreci aştıklarında ve tüm basamakları tırmandıklarında, kendileri gibi idealleri doğrultusunda ilerlemeyi seçen kişilerle, edindikleri tecrübeleri paylaşmak da oldukça değerli bir kazanım olacaktır.

Comments are closed.