Teknoloji ve pandemi, tüketici alışkanlıkları kadar, ödeme sistemlerinde de köklü bir değişim ve dönüşümün kapısını açtı. Elektronik para ve ödeme sistemleri kurucusu Param, bu dönemin hızlı büyüyen kuruluşlarından. Şirketin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Emin Can Yılmaz, e-ticaretten fiziki alışverişe kadar ticaret ve ödeme sistemlerinde yaşanacak yeni dönemi anlattı.

Salgınla birlikte; tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de dijital dönüşüm daha da hızlandı. Yaşam şekilleri, kullanıcı alışkanlıkları, tüketici karar alma mekanizmaları, beklentiler tam anlamıyla değişirken, buna paralel olarak; tüm sektörlerin süreç yönetimleri de yeniden belirlendi. Şirketler bu değişimi takiben; çalışanlarının, müşterilerinin, tedarikçilerinin yeni ihtiyaçları doğrultusunda daha fazla dijital çözüme yöneldi. Son yıllarda dijitalleşme ve teknoloji büyük bir ivme kazandı. Pandemi döneminde sosyal izolasyon ve temassız iletişimden dolayı tüketiciler, satın alma alışkanlıklarını e-ticarete çevirdi ve geçtiğimiz yıllara oranla en hızlı büyüyen sektör şüphesiz e-ticaret oldu.  Bu değişim, ödeme tercihlerini de ciddi ölçüde etkiledi. Tüketicilerin online alışverişe yönelmesi, dijital ödeme alt yapılarına olan talebi de artırdı. Dolayısıyla finans dünyasının en hızlı gelişen kısmı, ödemeler oldu. Aynı zamanda, ödeme dünyasının merkezinde de artık dijitalleşme var. Elbette nakit kullanımı devam edecek ancak; belirli bir kesimin kullandığı bir ödeme yöntemi olarak kalacak. Dijitalleşme ile artık cüzdanlarımızda banka ya da kredi kartı taşımamıza gerek kalmıyor. Oysa bundan 5-10 yıl önce, bir insanın cüzdanında ne kadar çok kart varsa; o kadar ‘ekonomik avantaj sahibi’ olarak algılanıyordu. Aynı zamanda, cüzdanınızı yanınıza almayı unuttuğunuzda, bir an önce eve dönmeniz gerekiyordu. Şimdi ise bir akıllı telefonla tüm işlemlerinizi yapabiliyorsunuz. Yakında akıllı telefonların içine; kimlikler, ehliyetler hatta bir süre sonra pasaportlar bile girecek. Herkesin cep telefonu, cüzdanı olacak. E-ticarette de müşterinin hızlı, güvenli ve avantajlı bir biçimde alışveriş yapmasını sağlayacak çözümlerin sayısı artacak. Fiziki ticarette ise temassız ödemeler, akıllı kasalar hatta kasasız mağazalar hızla yaygınlaşacak. Öte yandan; kripto paraların da ödeme dünyasının önemli bir enstrümanı haline geleceğini söyleyebiliriz.

Değişimin 3 Yönü

Pandemi; hem kuruluşları, çalışanları, tedarikçileri, müşterileri hem de iş modellerini büyük bir değişikliğe götürdü. Tüm süreçler tekrar gözden geçirildi.
1. Daha önce karşı karşıya kalmadığımız bu süreçte, işletmeler kriz yönetim ve yönetişim yapılarında köklü değişikliğe ve karar verme mekanizmalarında yapılanmaya gitti.
2. Finansal verimlilik daha fazla ön plana çıktı. Nakit girişindeki azalmalar, tahsilatlarda yaşanan sıkıntılar işletmeleri yeni arayışlara sürükledi.
3. Bilgi teknolojilerinin hiç olmadığı kadar popüler hale gelmesiyle yeni istihdam alanları açıldı. Sektöre yeni oyuncular dahil oldu. Bu da rekabette sert rüzgârların esmesine sebep oldu.

Param UK’yi Bütüyeceğiz

Müşteri memnuniyeti her zaman başarımızın arkasındaki en önemli etken, bu yüzden her zaman ilk hedefimizdir. Müşterilerimizin tüm finansal ihtiyaçlarını kolaylıkla karşıladığı ve güvenle hizmet aldığı bir marka olmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda, tüm Türkiye’nin en iyi finansal çözümlere ulaşmasını istiyoruz. Bu sebeple, ürünlerimizi deneyimleme fırsatı bulamamış kullanıcıları, finansal teknoloji çözümleri ile tanıştırarak müşteri portföyümüzü de büyütmeye devam edeceğiz. Ayrıca pazar payımızı artırmak ve yeni iş sahamız olan Param UK’in faaliyetlerini büyütmek de 2022 yılındaki temel hedeflerimiz arasında yer alıyor.

Ajandanın Öncelikleri

Türkiye’de finansal teknoloji sektörünün geleceğini belirliyoruz. Burada iki önemli nokta var. Birincisi çalışanlarımız ile yolculuğumuz. Geçmişi iyi biliyor, günümüzde tüm gelişmeleri takip ediyor ve bunların ışığında geleceği her zaman planlıyoruz. Bunların yanında, her zaman bir adım ilerisini, sizinle birlikte ve aynı hedef için çalışan ekiplerinize yansıtabilmek de bu serüvenimizin önemli bir parçası. Diğer önemli nokta ise müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına en iyi çözümü sunmak. Müşterilerimize en iyisini sunabilmek için gelişmelere uyum sağlayan ve geleceği şekillendiren dinamik bir ekiple her gün daha iyisi için geleceği belirlemeye devam edeceğiz. Bu başarımızı geçmişte olduğu gibi günümüzde de yeniyi denemekten hiç korkmamaya borçluyuz. Bu yüzden öncelikle, her zaman yaptığımız gibi, yeniliklere öncülük etmeye devam edeceğiz. Hali hazırda Fintek sektöründeki her alanda yerimizi aldık. Şimdi içerisinde olduğumuz pazarlarda daha da büyümeye devam edeceğiz. Sürdürülebilir bir gelecek için planladığımız çalışmaları gerçekleştirmek, önümüzdeki süreçte en önemli konumuz olacak.

Comments are closed.