Kredi kartları ve banka kartları, Türkiye’de ve dünyada her geçen gün kullanımı yaygınlaşan finansal ürünlerden biridir. Nakitsiz topluma doğru evrilen dünyamızda, bireylerin fiziksel alışverişlerinde, online ödemelerde kullandığı banka kartları ve kredi kartları, bankalar tarafından müşterilerine sunulur.

Kredi kartları ve banka kartları çeşitli markalar altında bankalarca müşterilere sunulmaktadır. Fakat kartların kullandıkları dijital altyapı ve ödeme teknolojileri farklı kuruluşlar tarafından tesis edilir. Günümüzde dünya genelinde faaliyet gösteren Mastercard, Visa, American Express gibi güçlü finans kuruluşları vardır. Bazı ülkelerde farklı markalar da bu alanda faaliyet gösterse de sektörün dominant markaları olarak bu üçlüyü sayabiliriz. Türkiye’de de Bankalararası Kart Merkezi tarafından 2015’te TROY ismiyle kurulan ödeme sistemi mevcuttur.

Bu içeriğimizde dünyanın önde gelen ve Türkiye’de faaliyet gösteren Mastercard ve onun bir başka markası olan Maestro hakkında bilgiler aktaracağız.

Mastercard Nedir?

1966 yılında ABD’de kurulan kredi kartı ve banka kartları üzerine faaliyet gösteren bir finans şirketidir. Mastercard, plastik kartların dünya çapında yaygınlaşmasında önemli role sahip şirketlerden biridir. Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartların ve bu kartların çalışabileceği POS cihazları, ATM ve online sistemler başta olmak gereken elektronik altyapıları geliştirir. Mastercard, kartların online kullanımında güvenli alışveriş için gerek duyulan teknolojileri de geliştirir.

Maestro Kart Nedir?

Mastercard tarafından, 1991 yılında banka kartı ve ön ödemeli kartlar için geliştirilen bir markadır. Mastercard’ın desteklediği tüm ödeme sistemlerinde kullanıcıların fiziki ya da online olarak ödeme yapmasını sağlar.

Maestro logolu kartlar, kart sahibinin çalıştığı bankadaki ilgili hesabıyla bağlantılıdır. Maestro kart ile fiziki ya da internetten alışveriş yapıldığında para, kart sahibinin banka hesabından düşer.

Tüm kredi kartlarında bulunan CVV kodu Nedir? Ne Anlama Geliyor ve Nasıl Çalışır? Merak ediyorsanız konu başlığına tıklayarak hemen bilgi edinebilirsiniz.

Mastercard ve Maestro Kart Arasındaki Fark Nedir?

Kullandığınız kredi ya da banka kartlarının genellikle sağ alt bölümünde kartın teknolojisini gösteren logolar bulunmaktadır. Bankaların çıkardığı kredi kartı ve banka kartlarının kullandığı teknolojinin geliştiricisini bu logolardan anlayabiliriz.

Mastercard ile Maestro arasındaki temel fark kartın türüyle ve özelliğiyle ilgilidir. Mastercard genellikle kredi kartlarında yer alır. Maestro Kart markası banka kartlarında ya da ön ödemeli kartlarda kullanılmaktadır. Ödeme yöntemleri ve kullanılan ödeme sistemleri teknolojileri her iki marka için de Mastercard tarafından sağlanır. Kısaca; Mastercard’ın ürünlerini banka kartı ve kredi kartı olarak iki ayrı marka olarak konumlandırmasından kaynaklanır.

Comments are closed.