Ters ibraz sürecinin ne olduğu ne zaman ve nasıl talep edileceği, ne kadar zaman alacağı konusunda faydalı bir makale hazırladık. 

Online bir sipariş işlemi gerçekleştirdin ancak siparişin sana hiç ulaşmadı mı? İptal edilen bir işlem için senden ücret mi alındı? Senaryo ne olursa olsun bu tarz durumlar bazen moral bozucu olmaktadır.   

Chargeback tam olarak burada sana fayda sağlıyor.   

Peki, Ters İbraz (Chargeback) Nedir?  

Kartından gerçekeleşen işlemlerin tam tersi haline çevrilmesidir. Kartın ile yapılan işlemin ödeyene iade edilme durumudur. Chargeback, kullanıcının hesabından, kredi kartı veya kredi limitinden gerçekleşen transferleri tersine çevirir. 

Ters ibraz işlemi, kart sahibi tarafından transfer işlemini iptal ettirmek için banka ile iletişime geçmesiyle gerçekleşir. Bu durum para iadesi sürecinden farklıdır. İşlem, satıcı ile müşteri arasında değil, banka ile kart sahibi arasında gerçekleşir.  

Ters İbraz (Chargeback) Nasıl Yapılır?  

Yaşadığın sorundan kaynaklı ters işlem öncesinde mutlaka satıcı ile konuşun. Çoğu durumda satıcılar, chargeback ile karşı karşıya gelmek yerine para iadesi yapmayı tercih ederler. Olası olumsuzluklara karşı bankalar, satıcı ile bir anlaşma sağlanamayan durumlarda, chargeback taleplerini daha fazla önemser. Eğer tüm çözüm yollarında tıkandıysan, banka ile iletişime geçerek işleme itiraz edebilirsin. Bu süreçte yaşadığın sorunları ve çözüme yönelik izlediğin yolları net bir şekilde bankanla paylaş.  

Chargeback, toplam maliyetin 2025 yılına kadar 40 Milyar Doları aşması bekleniyor.  

Chargeback (Ters İbraz) Süreci Nasıl İşler?  

Sonuç alınamayan durumlarda tüketici, bankasından chargeback talep eder. Bu süreçte bankalar, gelen talebi değerlendirir ve haklı bulması halinde hesaba ödeme tutarı aktarılmaktadır. Bazı durumlarda ibraz süreci uzun yıllar sürebilmektedir. Bu durum, işlem detayları ile ilgili ne kadar bilgi ve haklı olduğunu gösteren belgelerle kısaltılabilecek olsa da bankaların işlem ve değerlendirme süresi de etkendir.   

Chargeback sürecine satıcıların itiraz etme hakkı vardır. Bu süre kredi kartı ağına ve ibraz nedenine göre değişiklik gösterir, Chargeback talebi yapıldığında başlar.  

Ters İbraz Ücretleri ve Cezaları  

Bildiğin gibi iş yapmanın maliyeti ucuz değil. Kullandığın her hizmet için işlem, kurulum veya yönetim ücreti vardır.  

Satıcı, hesabında bir ters ibraz talebi olduğunda (geçerli olsun veya olmasın) alınan zorunlu Chargeback ücretlerinin ayrıntılarını içeren koşullar vardır. Bir müşteri ters ibrazda bulunduğunda ödemen gereken ücretlere ek olarak cezalar da gelebilir.  

Birden fazla Chargeback alınması halinde, bankan ters ibrazlar için ek cezalar isteyebilir veya daha da kötüsü hesabını fesheder.  

ParamPOS İşletmelerin Güvenli İşlem Yapmalarını Sağlıyor.
ParamPOS, güvenli bir şekilde senin ve müşterilerinin ödemeleri kabul etmesini, işlemleri sorunsuz yürütmesini sağlar. Yılda milyonlarca işlemin gerçekleşmesini destekleyen Param, Sanal POS çözümleri ile değerli hizmetler sunar.

Comments are closed.